23.-25. september: Den Store Granryddedagen

Den Store Granryddedagen

Den store granryddedagen er dagen (helgen) hvor det utføres dugnader mot skadelige treslag over hele landet. En dugnad mot skadelige treslag består i å røske opp skudd og kappe ned unge trær. Dersom man har tilgang på nødvendig utstyr og ekspertise, kan det også innebære å kappe ned større trær. Målet er å hindre videre spredning. Dugnaden kan være et stort og offentlig arrangement med mange titalls frivillige, eller det kan være en hyggelig sammenkomst med vennegjengen.

Her har vi Norsk Botanisk Forening samlet mer info om Den Store Granryddedagen og de skadelige (les invasive fremmedarter) treslagene: https://botaniskforening.no/granryddedagen

Den store granryddedagen er et initiativ fra Norsk Botanisk Forening, Naturvernforbunder, Sabima og WWF, og som først ble arrangert i 2016 under navnet pøbelgrandugnad. Denne årlige begivenheten har landet på den tredje helgen i september hvert år siden, og har resulterte i tusenvis av skadelige trær som er fjernet fra norsk natur av hundrevis av frivillige. I år alene er det planlagt rundt 20 dugnader rundt om i landet. Dette er en av verdens største mobiliseringer mot fremmede arter fra frivillige miljøer/organisasjoner. En av mange måter adressere dette problemet, som tross alt er den femte største driveren for tap av naturmangfold globalt (IPBES 2019). Fremmede treslag, og særlig bartrær, er et stort problem i Norge og nordlige områder, særlig i en tid med klimaendringer og ustabile økosystemer lengst nord. Det haster derfor med å få gjort noe, slik at vi kan minimere naturtapet og de tilhørende skadene på samfunnet i form av tapte økosystemtjenester/naturgoder. En studie fra NINA og Menon Economics i 2014 viste at vi fremmede arter koster det norske samfunn 2-4 milliarder årlig, en sum øker fra år til år om vi ikke jobber aktivt for å fjerne dem. I motsetning til de fleste arealinngrep som er mer eller mindre statiske, altså bygger du et hus, så har du et arealavtrykk, men huset forblir der du satte det. Fremmede arter derimot, de blir ikke værende der de blir plantet eller satt ut, de sprer seg utover og bare øker i areal og skadeomfang. Paradokset er jo at skadene de påfører oss er i milliardklassen, men de statlige tildelingene for å fjerne dem og dermed avverge skadene er en brøkdel (<200 mill kr årlig). Vi håper derimot å gjøre noe med det, både fysisk på bakken med fjerning av fremmede treslag, informasjon og kunnskapsbygging i befolkningen og dialog med forvaltning og folkevalgte om styrking av arbeidet mot fremmede arter.

Dugnader i Vågsøy

Vi har laget to Facebook-arrangement for dugnader i Vågsøy denne helgen, samt at det kommer til å bli laget ett arrangement til i løpet av helgen.

Her er Facebook-arrangementet for Silda og Kvalheim, mens arrangementet for Vågsvåg er på vei. Det er litt mer konkret info om dugnadene på beskrivelsene i Facebook-arrangementene. Skulle du trenge eller ønske mer info, så er det bare å si ifra.